Tatlı önemli olaydır arkadaşlar. Bir yemek gecesinin zirvesidir, kahvaltının sonudur, masaya son gelen tabaktır, gecenin kapanışıdır. Düşününce, gittiğiniz bir filmin, bir tiyatro oyununun, aklınızda kalan en vurucu yeri genelde sonlarıdır. Tatlı da güzel bir son olabileceği gibi güzel bir başlangıç da olabilir. Hem bu kadar önemli olmasa sırf tatlı üreten pastaneler ve pastacılık sektörü öksüz kalırdı.
Dediğimiz gibi, masaya tatlı koymak meşakkatli iştir, o nedenle ben de size kaymaklı ekmek kadayıfı yapın demiyorum, ki ben yapabiliyor olsam zaten hakikaten pastane açardım. Ama kolay, hemen hazırlanan, göze hoş gelen, tadı da ağzınıza uygun bir kaç fikir var aklımda.
Mesela güzel bir yemek yendi ve sonunda masaya koyacak bir şey bulamadık, hemen hızlıca, geçen gittiğinizde markette dolaşırken aldığınız kremşantiyi karıştırıp taze çilekler ile servis edebilirsiniz. Hem güzel görünür, sanki o filmlerdeki Worchester lorduymuşuz da, yemekten sonra taze çilek yemeden uyuyamıyormuşuz havası yaratır. Yapımını anlatmaya gerek yok, kremşanti ve çilekten oluşmakta ama krema ile şekiller yapınca güzel de gözükmektedir.
Bunun dışında, geçen arkadaşınızın size gelirken mahalledeki fırından aldığı elmalı turtayı da süsleyerek masaya koymak da geceyi güzel bitirebilir. Ha elmalı turta yapamaz mıydık kendimiz, pek ala yapılır ama o da başka bir konu olarak ele alınmalı. Tabii bunlar çok basit, ama arkadaşınızın önüne "al bu da geçen geldi" diyerek koymak yerine biraz süslemek ve "frambuaz soslu elmalı turta ile geceyi bitiriyoruz" demek de ayrı bir yaratıcılık ve hayal gücü gerektirir, kabul etmek lazım. Bu arada frambuaz sosu da aklınızı kurcalamasın, ev yapımı organik frambuaz reçeli, ki her yerde organik ürünler satılıyor, sulandırarak ya da akışkanlığı iyi ise direk servise dahil ederek kullanabilirsiniz. Benim evde bu vardı sonunda o nedenle franbuaz sos çıktı. Kayısı sos olmayacak diye bir kaide de yoktur.
Ya da hiç beklemediğin anda arkadaşının bitmek bilmeyen çikolata krizi tuttu, bir şeyler yapmazsan perdelere asılıp indirmeye başlayacak, nutella ile kaşığı eline tutuşturmak yerine, "al bak sana ne icat ettim, geçen gördüm bunun aynısını bilmem kaç liraya satıyorlardı" diyerek çabuk ama nefsinizi köreltebilecek, aynı zamanda eğlenceli de gözüken bir şeyler yaratmak sizin elinizde. Kısacası her şey tam da en başta olduğu gibi size ve hayal gücünüze kalmış. Sunumu ve servisi istediğiniz gibi ayarlayabileceğiniz kolay tatlı şeyler üretmek çok basit.
Dediğimiz üzere tatlı şeyler illaki gecenin yada bir yemeğin sonunda yenmez. Gerçi bizim kültürümüz ve damak zevkimiz tatlıyı yemekten sonra konumlandırır, ama bir çok kültürde tatlı öğünden önce gelebilir, hatta öğünün kendisini bile oluşturabilir. Örneğin biz kahvaltıda peynir, zeytin, yumurta gibi tuzlu şeyler yemekten hoşlansak da bir çok Avrupa kültürü sabah kahvaltısında çikolatalı kruvasan, kayısılı turta, ballı mısır gevreği gibi tatlı şeyler ile güne başlamayı tercih ederler. Bu sebepledir ki biz de kahvaltımızda ya da tatlı ihtiyacımız olduğu bir anda bir parça pancake üzerine, olmadı bir dilim ekmek üzerine biraz çikolata, fıstık ezmesi, reçel, hatta bal sürerek tatlı krizimizi geçirebiliriz. Ancak bunu da, annemizin verdiği salçalı ekmekten farklı kılmak adına süsleyerek, en ufak ve basit işe dahi; emek, düşünce ve hayal gücü harcamış olmanın verdiği keyiften dolayı, olduğundan daha eğlenceli bir yiyecek ortaya çıkacağını düşünmekteyim.
Pancake yapmak zor zanaattir ancak tarifini ilerleyen zamanlarda verebilirim. Eğer bir gün üşenmez de evde yaparsam. Onun dışında bir yerden bulduğumuz pancake üzerine de biraz çikolata sürerek üstüne bir de taze ceviz koyarak basitçe "hazelnut chocolate pancake" üretip afiyetle yiyebiliriz. Bir şarkıda söylediği gibi "it's all in your head..." yani her şey sizin kafanızın içerisinde, sadece ortaya çıkarmaya bakın.
Afiyet Olsun...!!!
bravo okurken koltuklarım kabardı gerçekten inanamadım aşcılık kurslarına git bari sertifika al ikinci bir meslegin olsun
YanıtlaSilteşekkür ediyorum :)
YanıtlaSil