resim

resim

11 Ocak 2013

Tavuk Yemekten Gıdaklayan Görmedim

Tavuk adı üstünde. Ancak tavuk deyip geçmemek gerekir. Hem besleyici, hem lezzetli, hem kolay hazırlanan, neredeyse herkes tarafından sevilen, üstelik de kırmızı etin altın piyasası ile kıyasıya kapıştığı bir dönemde, tadı daha bir güzel gelen hayvansal yiyeceklerin başındadır.



Tavuk canlısının neredeyse her yerini kullanıyoruz, hatta yediğimiz bazı hazır ürünlerde, kullanmadığımız yerlerini de yediğimizi okumuşuzdur ama oralara girip de tadımızı kaçırmaya gerek yok. Dedik ya her yeri değerlidir bu sevimli, gıdak gıdak ortalarda dolaşan, uçamayan, kanatlı hayvanın. Göğüs eti sağlıklıdır ve diyetlerde ızgara versiyonu vazgeçilmezdir hatta, ama tavuk etinde lezzet arıyorsanız aklınızda bulunsun en lezzetli yeri but kısmıdır. Neden bilemiyorum ama but kısmı diğer kısımlara göre daha fazla tat ihtiva eder. Tabii kanatçıya gidip de 40 tane kanat yerim gözünün yaşına bakmam diyen insanlar da tanımıyor değilim. Demek ki kanat kısmı da bir o kadar lezzetli.

Ben size evde kolayca hazırlanacak bir yemekten bahsedeceğim. Dolapta bulduğunuz tavuğunuzun göğüs kısmını Viyana usulü olmasa da kendi üslubunuzla kolayca paneleyerek şinitzel yapabilirsiniz. Bunun için gerekli malzemeler basitçe ;


  • Miktarı size kalmış, tavuk göğüs eti,
  • Yumurta,
  • Süt,
  • Mısır Unu, olmadı Galeta, hiç olmadı Bayat ekmek
Yapılacak işlem çok basit. Bir tabağa yumurtayı kırıyoruz ancak beyazını ayırıp sarısını kullanmak sureti ile biraz süt ilave ediyoruz. Yumurtanın sarısını ayırmak da zordur kimi zaman, siz avucunuza kırın yumurtayı, beyazı parmaklarınızın arasından aksın, sarısını tabağa geri koyun. Bunu yapmadan önce ellerinizi yıkayın deme ihtiyacı duymuyorum, çünkü hijyen açısından zaten mutfağa girmeden elleri yıkamak aklınıza gelir. Ne de olsa siz yiyeceksiniz bu yemeği. Neyse, yumurtanın sarısını ve sütü karıştırıp iyice çırptıktan sonra, etimizi alıyoruz ve buna batırıyoruz. Eti ne olur buzluktan çıktığı gibi kullanmayın. İzin verin bir buzu çözülsün, oda sıcaklığına gelsin. Yapanı gördüm o nedenle tekrardan hatırlatmak gerektiğini düşündüm. En nihayetinde biz erkekler mutfakta yeniyiz, yemek yapma geni ile doğan yok aramızda bazı bayanlar gibi.  Devam edecek olursak, bu karışıma süt eklemek hem biraz sıvılaşması için, hem de süt yemeğe lezzet kattığı için güzel bir dokunuş. Tabii ki mutfakta yoksa onsuz da olur ama süt olursa daha bir şekilli olur.

Şimdi nerede bu kıtır kıtır olan kısım derseniz, işte mısın unu orada devreye giriyor. ama açıkçası ben galeta ile yapmayı daha çok seviyorum çünkü kıtırlar daha bir belirgin oluyor ve galetaları ufalarken içerisine kekik, karabiber gibi çeşniler koyarak eti kaplayacak yüzeyin daha zengin bir tat almasını sağlayabiliyorum. Gerçi bunu mısır unuyla da yaparsın orası ayrı. Ama hiç olmadı, evde geçen günden kalan ekmekleri bir tepsiye koyup, orta derecede fırına atarsak ve yanmaması için arada gözlersek 20 - 25 dakika içerisinde kurutulmuş ekmekler elde ederiz ki, bunlar da parçalanıp dış kaplama unu yapmak için ideal bir malzemedir. Un yapmak için ekmekleri yada galetayı bir torbaya koyup tezgahta şevkatsizce yumruklamak da bir yöntemdir tabii ama mutfak robotu daha kolay hallediyor haberiniz olsun.

Geri kalan işlem çok basit. tavuğu önce yumurtaya, sonra una batır ve pişir. Unu gazetenin üzerine yayarsak daha derli toplu, temizlemesi kolay bir yemek olur hatırlatayım. Bunun dışında dedik ya şeytan ayrıntıda gizlidir diye. O yüzden pişirme tekniği size kalmış, ister 2 parmak sıvı yağ koyup iyice kızdıktan sonra hazırladığımız etleri içerisine atıp kızartma yapabiliriz, ister hazır ekmekler için ısıtmıştık nasolsa diyerek fırına verebiliriz, isterseniz de benim gibi bir kaşık zeytinyağı ile teflon tavada çevirerek ızgara ve sağlıklı bir şinitzel yapabiliriz. Tercih size kalmış. Ben pilav ve yoğurtla tamamladım sizin tabağınız da sizi yansıtabilir.



Afiyet Olsun...!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder