resim

resim

20 Ocak 2013

Çabuk Doyurucu ve Lezzetli

Selamlar herkese tekrardan. Bu sefer sizlere tıpkı diğer yemeklerimde de olduğu gibi tamamen kafadan atmasyon bir yemek yapacağım. Olay aslında şöyle gelişti. Bir arkadaşım akşam üstü beni arayıp, " sana geliyorum ve çok açım " dedi ve benimde canım çok kebapvari, içerisinde patates olan, soslu bir şeyler istiyordu. Bunun üzerine ben de kalktım, tam da istediklerime uygun bir alışveriş yaptım. Sonrasında da mutfağa girince içimden geçen buymuş ki, bu yemek çıktı. Sanki biraz meşhur Çökertme Kebabını andıran ancak, patates kızartmakla uğraşmak zor geldiği için, daha çok Ruffles kebabı da denebilecek bir yemek peydah oldu efendim.



Hep diyorum ya içinizden nasıl geliyorsa diye, işte en büyük örneği size. patates kızartmak zor geldi patates cipsi kullandım, kibrit patates havası yaratmakla kalmadı çok da lezzetli oldu meret. Şimdi size kısaca malzemelerden bahsedelim.


  • Tabii ki de miktarı kişi sayısına göre ayarlanacak uygun bir et ama tavuk göğüsle de denenebilir. Neden olmasın?
  • Sos için 2 adet domates. Bol soslu isterseniz 3 - 4 size kalmış.
  • Bir adet soğan. Çok olunca güzel olmayacak gibi geldi bir adet yeter bence.
  • Biraz domates salcası, biber daha güzel olur hatta, ama olmasa da olur ölümcül bileşken değil.
  • Baharatlar,  isteğinize mütevellit.
  • Biraz da limon.
Şimdi Gelelim bu yemeği nasıl icra ettiğimize. Öncelikle sosu biraz anlatmak istiyorum. Sos bildiğiniz üzere yemek yapımının ana bileşenlerinden biri. Bu nedenle ben soslara çok önem veriyorum ve bu yemek için, içerisinde kekik gibi yemeğe Akdeniz yemeği tadı verecek, hafif baharatlar olan, çok sulu olmayan, domatesli olduğunu belli edecek bir sos icat etmek istedim. Bu nedenle çok az karabiber, bir çay kaşığı kadar pul biber, biraz fazlası kekik ve bir tatlı kaşığı da salça koydum. Çok sulu olsun istemediğim için salça ekledim dediğim gibi olmasa da olur. Soğanları ufak ufak doğrayıp şöyle bir tavada çevirdim karamelize oldular. Bunları zeytinyağı ve bir kaç damla limon suyu ile karıştırıp büyük büyük doğradığım domatesler ile birlikte sulandırdım. Domatesleri büyük doğradım çünkü dedim ya " domates sosuyum arkadaş ben " diyen bir tarif geçiyordu aklımdan. Neyse sosla konuşmayı görmezden gelirsek, bunu istediğim gibi sulandırıp iyice karıştırarak kaynattım.

Şimdi aradan çıkıp da " Arkadaş her şey tamam da o limon falan ne alaka ya " diyen olabilir haklıdır da. Ama dedim ya ben Akdeniz havası olsun istediğim için ve çocukluğumu Bodrum da geçirmiş olmam sebebi ile Akdeniz deyince aklıma limon, portakal gibi narenciyeler geliyor bunları da bazen suyunu bazen kabuğunu sosa olur, yemeğe olur, iliştirerek kendimi tatmin ediyorum. Bence deneyin güzel de oluyor. Hatta anlaşılmıyor ama ağızda güzel bir tat bırakıyor. Büyük babaannemden kalan, Orta Asya'dan gelme, ailemize yadigar olan, gizli tarifimiz diye yedirirsiniz işte yengeye fena mı ? 

Biraz da et mevzuatına bakmak lazım tabii ki. Daha önceden de elli defa söyledim, fakat şimdi arada öncekileri okumayıp da direk bunu okuyan adamı da harcamamak adına tekrar belirteyim. Et seçmek ustalık ister ve bu işin ustası da kasaptır. Adama borç takmadıysan, mahalledeki kasaba jülyen doğramalık bir et istiyorum deyince çıkartır verir hatta sizin için doğrar bile. Bana sorarsanız mutfaktaki en eğlenceli kısım doğrama kısmıdır. Alırsın eline bıçağı sanki içinde bir " Ünlü İtalyan Şef Fabio " varmış gibi hisseder, hatır hutur her şeyi doğrarsın, rahatlarsın. O nedenle siz evde doğrayın derim ben. Yemekte kullandığımız ete gelecek olursak ben gördüğünüz kalınlıkta 2 parça kontrfile kullandım. Kendi suyunda ve birazcık zeytin yağında hafif kekikleyerek pişirdim on numara oldu. Tabii sizin canınız ne isterse yapmakta özgürsünüz.


Her şeyi pişirdikten sonra sıra geldi yemeğin son dokunuşuna. Dedim ya aklımdaki tam da böyle bir şeydi. O nedenle ben üşengeçliğime yenik düşüp kibrit patates kızartmak yerine bildiğimiz sade Ruffles patates cipsini, kalbini kırmayacak şekilde hafif darbelerle ufaltarak, derin bir servis tabağına yerleştirdim. Bu yemeğimizin tabanını oluşturacak bileşen olduğu için, bildiğimiz patates kızartmasına en yakını olduğu için ve yemek zaten soslu olduğu için sade bir cips kullanmak daha mantıklı geldi. Soğanlı ile yapacağım diyen varsa da hayır diyemem. 


Orta derecede hırpalanmış patates cipslerimizin üzerine direk sos ya da et koysaydım sanki eksik kalacak gibiydi o nedenle ben de üzerine önce biraz yoğurt koymayı uygun buldum. Bir kaç hatırlatma, süzme yoğurtla daha güzel olur hatta sarımsaklı yoğurtla aslan olur, takla attırır adama. Ancak lütfen yoğurdu yemek yapmaya başlamadan önce dolaptan çıkartın ki siz yemek yapana kadar yoğurt da oda sıcaklığına gelsin. Üzerine etleri koyunca buz gibi yapmasın etleri. 

Sonrasında yoğurtladığımız patates cipslerinin üzerine etlerimizi bir güzel yerleştiriyoruz görüldüğü üzere. Ben hafif yanık kekik tadını seviyorum o nedenle ateşten almadan bir iki çevirme önce etlere kekik ekliyorum öyle çeviriyorum tadını da bırakıyor etlerde. Ancak siz etleri ateşten aldıktan sonra da ekleyebilirsiniz. Ya  da " sana ne kardeşim ben sumak koyacağım " da diyebilirsiniz ama biraz ekşi olur sumakla haberiniz olsun. 

Son olarak da hazır ettiğimiz sosumuzu üzerinde gezdirip biraz kendine gelmesini bekliyoruz. Arkadaşım böyle kaşarlı bir şeyler mi yesek dediği için ben üzerine erimesi için küp küp kaşar koydum onun da gönlünü hoş etmiş bulundum ama siz rende şekilde ya da sadece bir tutam maydanoz ile de servis edebilirsiniz. Bu arada söyleyince aklıma geldi sosa maydanoz da koyulabilirmiş evde olsaydı. Sunum tamamen size kalmış. Umarım güzel günlerde sevdiklerinizle yiyebileceğiniz güzel bir yemek yaparsınız.

Afiyet Olsun... !!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder