resim

resim

20 Ocak 2013

Her Zaman Kolay Olmaz

Her zaman kolay ve çabucak yapılan yemekler anlattık şu ana kadar. Ama arada bir de kendimizi zorlayıp mutfaktan enteresan işler de çıkarmak olası. Aslına bakarsanız, Osmanlı mutfağından lezzetler sunacak değilim size. Neden, çünkü taze mürdüm eriği ile kayısı yok markette yılın bu zamanında. Çok daha kolay bir yemek yapmaya çalıştım onun yerine. Karışık dememin sebebi daha fazla malzeme içermesi ve mutfakta baş etmesi zor olan deniz ürünleri ihtiva etmesi.
Bu sefer yemeğimizin bir adı var efendim öyle sallama değil. Kökeni itibarı ile Asya'ya dayanan  bir yemek. Adı da soya soslu karidesli Noddle.



Noodle dediğimiz meret, Çin mutfağına özgü eriştenin diğer ismidir. Bizim makarnanın onlardaki versiyonu kısacası. Ancak arada bir fark var bizim makarna durum buğdayından yapılır noodle ise genelde memleketin her yerinde pirinç yetişmesinden mütevellit pirinçten imal edilir Çin dolaylarında. Japonlar da buna yumurta vesaire ilave ederek ve çorbanın içerisinde servis ederek adına Ramen derler. Aynı eriştenin laciverti diyebiliriz yani, görürseniz markette hangisini alıyorduk yahu diye aklınız karışmasın.

Şimdi bunu okuyup da illa da Noodle'mı almak lazım yahu ben bunu evde makarnayla da yaparım diyen olursa belirtmek isterim ki o karidesli Noodle değil deniz mahsüllü makarna olur. Yapılmaz mı? Yapılır tabii ki de, neden olmasın ama arada fark var unutmayın. Biri pirinçten biri buğdaydan üretiliyor. Bu vesile ile gelelim malzemelerimize.


  • Noddle. Makarna gibi görünen, topak topak paketlenmiş olan, tuzlusu tuzsuzu olan ve bu özelliği paketin üzerinde yazan, alırken dikkat edilmesi gereken ana malzememiz.
  • 250 gr kadar karides takriben 15 taneye tekabül ediyor.
  • Taze soğan
  • Yeşil Biber
  • Soya filizi
  • Doğranmış domates
  • Mısır
  • Tereyağı
  • Soya sosu
  • pul biber
  • kara biber

Şimdi burada dikkat edilmesi gereken bir kaç küçük nokta var. Öncelikle soya sosu inanılmaz tuzlu bir sostur o nedenle ben tuzu azaltılmış soya sosu kullandım size de tavsiye ederim ki tansiyon tavan yapmasın sonra. Soya filizini de yıkamadan kullanmayınız lütfen. Bunun dışında mısır olmasa olmaz mı? Olur tabii de, ben dolapta kalmış diye koydum fena da olmadı renk kattı ilginç oldu. Sosu domatessiz hazırlayabilirsiniz ancak biraz daha karidese ihtiyaç duyabilirsiniz çünkü domatessiz sos hazırlarsanız bu sefer karidesler çok az gözükür. Şimdi karides haricindeki bu malzemeleri bir güzel doğruyoruz ortanca parçalara tekabül edecek şekilde.



Karides deyince hemen değinelim. Karidesleri jumbo karides almayın onlar çok büyük kaçıyor bu nedenle iyi pişmeyebilirler. Çim çim diye tabir edilen parmak ucu boyutundakilerde çok ufak kalır, pişirince mikro boyutlara gelir. Yiyen adam " hani bunun karidesi olum malzemeden mi çaldın " diyebilir. Onu sadece tereyağında baharatla çevirip ekmek bandırmak istediğimiz zaman alacağız ki bu başka bir konu. En ideali görünen şekildeki gibi orta boy olanlar yani standart karides. 


Tereyağı ile tavayı bir güzel yağladıktan sonra biraz da pul biber ilave edip sırası ile, biberleri, karidesleri, soğanları, soya filizlerini tavada bir güzel kavurduktan sonra içerisine soya sosu ilave ediyoruz. Biraz da soya sosu ile haşır neşir olduktan sonra, karidesler hadi artık der gibi çozurdamaya başlayınca domates ve mısırı da ilave ediyoruz. En son olarak da karabiber ilavesi ile bitiriyoruz.


Daha sonra isterseniz biraz daha soya sosu ekleyerek pişene kadar bir güzel karıştırıyoruz. Aslında Asya mutfağı baharat açısından çok zengindir. Hatta Hindistan dolaylarına kaydıkça bizim için ağır bile sayılabilecek kadar çeşni sahibi bir mutfaktır. Bu nedenle içerisine baharat koymakta özgürsünüz. Ben yaparken karidesin tadını bastıracak kadar baharatlı olmasını istemediğimden sadece pul biber ve biraz kara biberden destek aldım o kadar. Miktarları göz kararı sizin damak tadınıza hitap ettiği ölçüde uygundur. 


Sosumuzu hazırladıktan sonra iş Noddle'i pişirmeye kalıyor. Dedik ya bu makarna değil ve biz de Çin Halk Cumhuriyetindeki halk değiliz anamızdan Noodle ile doğmmadık haliyle. O nedenle siz iyisi mi üzerini okuyun kaç dakika pişmesi gerektiğini öğrenin. Bir de pişerken tadına da bakabilirsiniz, bu da bir yöntem tabii ki. Ama basit olarak söylemek gerekirse birazcık tuz ve yapışmasın diye bir kaşık sıvı yağ koyduğumuz kaynar suda Noddle'larımızı 7 - 9 dakika arasında kaynatarak servise hazır olarak elde ederiz.


Bundan sonrası sizin de tahmin edebileceğiniz gibi çok basit. Her şeyi yaptık bir tek Noddle'lar ile sosumuzu karıştırmak kalıyor. Hiç bir özelliği yok. Bildiğiniz bodoslama döküyoruz tencerenin içerisine ve bir güzel karıştırıyoruz. Hepsi bu. Bundan sonrası için sunum sizlerin engin dimahından hazırlayacağı tabaklara kalıyor. Aslına bakarsanız bu yemeği tıpkı yöresine uygun olarak, çorba kasesi diye tabir ettiğimiz tabaklarda, ufak porsiyonlarla sunarsanız. Geçen sefer söylediğiniz sushi'den kalan "chop stick" yani nam-ı diğer tahta çubuklarla servis ederseniz ve bunu yaparken de kimono giyip, yemekle birlikte de " sake " ikram ederseniz, Çince bile konuşabilirsiniz belki diye düşünüyorum. 


Afiyet Olsun...!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder