resim

resim

15 Aralık 2012

Temelden Başlamak Lazım...

Şimdi amacım tabii ki ahkam kesmek değil yalnızca aklımda olanlarla başlayalım...

Yemek yapmak çok da zor bir şey değil aslında kanımca. Biraz ilgin varsa, biraz isteğin varsa eh bir de açsan, önünde kimseler duramaz.


Mutfakta şaheser yaratmak değil önemli olan nasıl olsa yarışmaya katılıp madalya kazanmak değil amacımız, amaç doyurucu lezzetli bir şeyler yapmak, her şeyden önemlisi de bir şeyler üretmiş olmanın keyfini tatmak.

Sonuçta mutfak nankör bir sanat alanı, dört saat uğraşsan ve sanat eseri gibi tabak yapsan bile yirmi dakika sonra çekirge sürüsü saldırmış gibi gözüküyor masa. O nedenle üretmek ve insanların senin yaptığın şeyi beğenmesinin verdiği keyifle yetineceksin.

Bu nedenle basitten başlayalım, yemek yapmak için üç ana malzeme gerekli

  • Sebze (garnitür, taze yeşillik, pişmiş sebze, salata, söğüş tamamlayıcı olarak aklına ne geliyorsa.)
  • Et (bonfile, tavuk, hindi, jambon kısacası yemeğin ana maddesi. )
  • Sos (et üstüne olur, makarnaya olur, salataya olur nerede olursa olsun)
Bunlar dışında her şey ayrıntıda gizli. Bir yemeği 3 kişi aynı anda yapar ama 3 farklı yemek çıkar ortaya. Sebebi de budur. Sen üç ana malzemeni al gerisine yaparken karar verirsin. 

Ayrıntılar yemeği belirler dedik de nedir bunlar?. Bunu tek bir örnek üzerinden anlatabilirim sanırım. Bonfileyi ele alalım. Tavuk bonfile de olur, dana da olur, kuzu da olur hatta zorlarsan hindi bile olur, malzemeni yemeğine göre yani kafana göre seçeceksin. 

Geldik pişirme şekline; bonfile etini az pişir, iyi pişir, ince uzun kes pişir, hafif suyunda, yağda, yağsız teflonda, güveçte, tencerede, kaynar suda, mühürle pişir nasıl istersen öyle pişir, yemeğine hangisi uyuyorsa evde hangisi daha kolayına geliyorsa öyle pişir.

Bir de sosu var bunun, ister baharatlı zeytinyağı ile ovala etini, ister biraz deniz tuzu at üstüne, ister tuzsuz yap, bazen acı, bazen tatlı sos kullan, hazırladığın sosunu kimi zaman etin üstüne, kimi zaman yanındaki sebzeye kullan, bazen pişirirken kat, bazen pişirdikten sonra üstüne dök içinden geçtiği gibi takıl ama yemeğin sosunu unutma. Bu tabire azıcık tuzdan ve kekikten, havyar sosuna kadar olan her şeyi katıyorum.

Kısacası yapman gereken üç ana parça var et, sebze, sos. Pişir hepsini zevkine göre ve birleştir. İşte sana efsane bir yemek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder