O tam bir İtalyan mucizesi ve belkide dünyada en çok bilinen yemeklerden bir tanesi. onlarca çeşidi ile vazgeçilmez, dünyanın her neresine giderseniz gidin, restoranların menülerinde muhakkak bir çeşidini görebileceğiniz bir yemek. MAKARNA... !!!
Geldik her insanın çocukluğunda vazgeçemediği, her bekar evinin, her öğrencinin, işten eve gelen her annenin vazgeçilmezi olan makarnaya. Her ne kadar son zamanlarda diyetler nedeniyle karbonhidrat düşmanlarının hedefi olsa da, bir çok aç insanı kolay hazırlanması nedeni ile gecenin bir yarılarında doyurarak "oh be kim bulduysa Allah razı olsun." dedirten bir yemekten bahsediyoruz.
Sakın ola ki, "aman makarna alt tarafı ne olacak" diyerek geçmeyin. Makarna basitçe; toplanan durum buğdaylarından yapılan, farklı şekillerde kesilerek ve farklı soslarla tatlandırılarak soframıza gelen belkide yüzlerce yıllık tarihi olmasına rağmen tüm o tarih boyunda basitliğini ve sadeliğini korumayı başarmış onlarca çeşidi olan harikulade bir yemek.
Makarna yaparken dikkat etmemiz gereken başlıca bir kaç konu var, bunları şu şekilde özetleyebiliriz;
- Doğru makarnayı seçmek
- Doğru pişirme süresini ayarlamak
- Doğru sosu yapmak
Dediğimiz gibi makarnanın onlarca çeşidi var ama ağzınıza uyan, hoşunuza giden, canınızın çektiği hangisi ise onu almak lazım. Bir de tabii hangi yemeği yapacaksanız ona uygun olanı almak da gerekli. Mesela fırında makarnayı fiyonk olanla, spagettiyi de fırın makarnayla yapamazsınız. Ben spagetti yapacağım zaman bir parça daha pahalı olmasına karşın kalitesini beğendiğim için Barilla markasının No:5'ini kullanıyorum. Numaralarına göre kalınlıkları değişiyor. Haliyle gözünüzle de seçebilirsiniz.
Doğru makarnayı seçtikten sonra dikkat etmemiz gereken şey makarnanın suyunu hazırlamak. Sakın ola ki soğuk suya koyup da kaynamasını beklemeyin makarna çöp olur ve yapanı gördüm. Eğer sonrasında makarna suyunu kullanarak çorba falan yapmayacaksanız musluk suyu yada içme suyu fark etmez. Hatta koca tencere içme suyunu lavabodan aşağı dökmemek adına musluk suyunu kullanın israf yapmayın derim ben.
Tencerenin hepsini ağzına kadar doldurmak anlamsız, tencerenizin boyutuna göre tabii ki ama genelde makarna tenceresi diye aldığınız tencerenin yarısını su ile doldurmak kafi olacaktır. Su ile dolu tencereye bir çay kaşığı tuz koyabiliriz ki hafif tuzlu bir suda pişsin. Her ne kadar tuz suyun kaynama derecesini yükselttiği için geç kaynadığı söylense de kaynama derecesi yükseldiği için daha çabuk pişecektir ve o mili saniyelik fark kapanacaktır takmayın kafaya... Sonrasında makarnaları atmadan önce bir yemek kaşığı da sıvı yağ eklerseniz makarnalar kaynarken yapışıp da tek vücut gibi hareket etmez. Makarnayı tam anlamıyla kaynayan tuzlu ve yağ eklediğimiz suda pişireceksiniz. Küçük bir bilgi olarak belirtmek lazım, makarna kaynarken tencerenin kapağını tam kapatısanız 3 dakika içinde taşar o nedenle kapağı aralık bırakın, hatta hiç kapatmayın. Kaçacak hali yok nasıl olsa makarnaların.
Son olarak Gerçek İtalyan makarnası yapmak için spagettileri kırmadan tencereye koymak ve yumuşadıkça suyun içerisine ittirmek gerekmektedir.
Makarna pişirmenin bir önemli adımı da makarnayı ne kadar suda tutacağınızı bilmekten geçiyor. Genelde aldığınız paketin üzerinde ortalama kaç dakika tutmanız gerektiği konusunda yardımcı bilgiler olmasına rağmen gerçekte İtalyanların da al dente dediği, yani dişe dokunur anlamına gelen, hafif diri kalmış makarna 8 dakikada hazır hale gelir. Ancak bu tip bizim ağız tadımıza pek uymaz ve masaya koyunca insanlar "olum bu pişmemiş be..." diye dert yanarlar o nedenledir ki yaklaşık 11 dakika pişirmek İtalyan şefler için makarnayı öldürmek olsa bile bizim ağzımıza daha çok hitap etmektedir.
Size burada çok fena İtalyan usulü olan, ev yapımı sos ile tatlandırılmış, orijinal adı " Fatto in casa spaghetti con prezzemolo e balsamico pesto e gocce di limone" olan Türkçesi de maydanoz, balzamik pesto sos ve biraz da limon ile evde yapılmış spagetti olan makarna tarifinden de bahsedeceğim. Malzemeler basit.
- bir kaşık pesto sos
- bir kaşık salça veya küp doğranmış bir domates de güzel olabilir
- bir çay kaşığı balzamik sirke
- bir çay kaşığı nane
- bir kaç tutam maydanoz
- bir çay kaşığı fesleğen
- bir çay kaşığı kekik
- bir çay kaşığı pul biber
- bir çay kaşığı sızma zeytin yağı
- bir çay kaşığı tuz
- biraz limon kabuğu
- bir kaç damla da limon
- eh tabii bir de makarna
Yapmak da çok basit, maydanozları ince ince doğradıktan sonra geri kalan her şey ile birlikte bir sos kabına koyacaksınız, içerisine ne kadar yoğun olmasını istediğinize bağlı olarak içme suyu ekleyeceksiniz (içme suyu diyorum çünkü bunu yiyeceğiz.) ve bol bol karıştırarak kaynatacaksınız.
İstediğiniz kıvama geldiğinde, önceden pişirip süzdüğümüz ancak soğuk su ile kesinlikle yıkamadığımız ve tencerede bir parça tereyaği ile hafif çevirdiğimiz makarnanın içerisine boşaltarak güzelce makarnayı karıştırın ki her yerine ulaşsın sos. Sonra bir kaç dakika dinlenmesini ve sosun lezzetini almasını sağladıktan sonra servis yapmaya hazır hale gelecektir.
Tabağı süslemek konusunda sizi tamamen kendi yaratıcılığınızla baş başa bırakıyorum.
Afiyet Olsun... !!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder